Daglige oppdateringer

Dag 22, Vega -Torghatten

Dagen i dag har vært full av opplevelser! Vi overnattet på Nes Bryggeferie på Vega og startet dagen med dybdeinnføring om ærfuglens liv og levned og befolkningen på Lånans nære samkvem med denne fuglen. Veldig fasinerende. Vi fikk holde en dott ærfugldun fra 1 reir = 15 gram dun... En stor mengde dun som omtrent ikke veier noe! Du kunne kjenne at det varmet. Ei dyne fra Lånan er laget av dun der reirsteder først er bygget og forberedt av mennesker med tørket tang. Deretter velger den kresne ea ut hvilken "leilighet" hun vil ha, legger 5-6 egg, plukker av seg duna på brystet for å holde eggene varme, får ruga ungene ut og tatt dem med på havet. Så kan folket hente duna fra reiret, grovrense den, finrense den og til slutt lage edderdunsdyne av den. 70 reir gir 1 dyne! Skal du kjøpe en ekte "Lånandyne" koster det deg 40.000 kroner, men så kan den også vare i 100 år. Edderdun er altså en verdifull vare som på 1800-tallet ga kvinnene en inntekt og en uavhengighet som var ganske unik. 

Vega står på UNESCOs verdensarvliste.Begrunnelsen er gitt  fordi fiskere og bønder i mer enn 1.500 år har bidratt til en bærekraftig utvikling i et område nær polarsirkelen - basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen. 
Etter ærfuglmuseene var vi sterkt historisk inspirerte og satte kursen mot turløype gjennom steinalderbosetninger. Vi syklet en betydelig omvei for å se hvordan våre forfedre bodde. Løypene var godt merket på kartet, men vi fant ingen ting annet enn en og annen rødmalt stein i terrenget... Litt frustrerende. Vi møtte imidlertid Kirstin og Thorleiv på veien - et par Terje og jeg ble kjent med i Thailand for fem år siden. De var tilfeldigvis på ferie i området og siden de leser bloggen min visste de at jeg var på Vega. Veldig morsomt å treffe dem! Som en avslutning på Vegabesøket ville vi se handelstedet Rørøy. Idet vi kom inn til stedet sa Jorunn "Der ligger jo hurtigbåten!" Jeg så meg verken til høyre eller venstre - plutselig var vi om bord! Vi så på hverandre og flirte. Rørøy var gjort i et hattefokk! :) 
 
Vi ankom Brønnøysund akkurat tidsnok til å rekke polet. Og det var bra, for vi har mye å feire. Jorunn blir farmor for sitt aller første barnebarn i løpet av helga, og jeg har bursdag på søndag!
 
Torghatten var kveldens mål, men på veien så vi skilt med "Kunstverksted".  På impuls stoppet vi og fikk et utrolig morsomt møte med Webjørg. Hun var 62 og kunstmaler. I galleriet hennes hang pene naturbilder, og det spesielle med damen var at hun i tillegg hadde en stor interesse for sykling! Under trappa hadde hun en svært proff landeveissykkel! Vi fikk en lang prat om sykling og utstyr. 
 
Hullet i Torghatten. Hva skal jeg si... Jeg frika helt ut da jeg så sprekkene i fjellet og de enorme steinblokkene som hadde falt ned i tusenårenes løp. Jorunn prøvde å roe meg ned, og uten henne hadde jeg neppe kunnet si at "æ har gådd gjennom hullet i Torghatten!!!"
Dagen ble avsluttet med turens så langt desidert beste måltid! Det er sjelden jeg opplever å få servert bedre mat enn jeg lager selv, men på Torghatten kurs- og feriesenter har de gitt oss en middag i særklasse i kveld!
 
Nå lader vi opp til en lang sykkeltur i morgen. Sånn ca 10 mil. Da kommer vi inn i Nord-Trøndelag. Vi høres :)

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Britt Heyerdahl | Svar 06.07.2013 12.57

Gratulerer med 56 års dagen! Tante Elise! Og Britt Heyerdahl (som har lest de to dagers rapport for henne) Gratulerer også med dagen!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.01 | 10:16

Hei Magne
Du kan skrive inn www.spiderflex.com på din nettleser, og da kommer du rett til de som lager setet.
Hilsen Elin

...
19.01 | 23:50

Hei Elin!

Hvor har du kjøpt SPIDERFLEX sykkelsete? Jeg finner ingen som har det.

...
06.08 | 16:07

Hei Elin
GRATULERER så mye.....flott jobbet!!!!
Vi snakkes om ikke så lenge.
Varm hilsen fra Birgit

...
02.08 | 21:19

Hei Grete. Takk for mange hyggelige og oppmuntrende kommentarer underveis :) Det betydde mye at folk fulgte med. God helg. Skal du aykle Lavka neste lørdag?

...
Du liker denne siden